Maistas dažantis dantis

Yra žinoma, kad dantų spalvą iš dalies nulemia genetika, tačiau prasta burnos higiena, rūkymas bei įvairūs maisto produktai tamsina mūsų dantis. Mes galime juos išlaikyti baltesnius vengdami tam tikrų dažančių maisto produktų, bei atsisakydami žalingų įpročių. Žinoma, išgėrus puodelį kavos mūsų dantys iškart netaps tamsiai rudos spalvos, tačiau būtina suprasti, kad ilgainiui natūrali danties spalva

Maistas dažantis dantis

Yra žinoma, kad dantų spalvą iš dalies nulemia genetika, tačiau prasta burnos higiena, rūkymas bei įvairūs maisto produktai tamsina mūsų dantis. Mes galime juos išlaikyti baltesnius vengdami tam tikrų dažančių maisto produktų, bei atsisakydami žalingų įpročių. Žinoma, išgėrus puodelį kavos mūsų dantys iškart netaps tamsiai rudos spalvos, tačiau būtina suprasti, kad ilgainiui natūrali danties spalva tamsėja. Taigi, kokie yra labiausiai dažantys maisto produktai:

  1. Juoda kava – kuo stipresne kavą geriate, tuo dantys gelsta greičiau. Jei negalite įsivaizduoti savo dienos be puodelio kavos, galite įsipilti šiek tiek pieno, taip sumažinsite neigiamą poveikį savo dantims.
  2. Raudonas vynas – nors raudonas vynas širdžiai yra visai naudingas, to negalime pasakyti apie poveikį dantims. Jis ne tik dažantis, bet ir rūgštus gėrimas, kuris tirpdo danties emalį.
  3. Arbata – nors tai atrodo, daug geresnis pasirinkimas nei kava ar vynas, tačiau juoda arbata taip pat labai dažo dantis, todėl rekomenduojama rinktis ne juoda, o pvz.: žalią, baltą arbatas.
  4. Gazuoti gėrimai – juose gausu cukraus, bei dažiklių, todėl jie ne tik dažo dantis, bet ir skatina ėduonies atsiradimą. Jei negalite jiems atsispirti, gerkite per šiaudelį, taip sumažės gazuotų gėrimų kontakto laikas su dantimis.
  5. Vaisių sultys – bet kokios tamsios sultys (vynuogių, spanguolių ir kt.) dažo dantis. Norint sumažinti dažomąjį poveikį galima jas atskiesti vandeniu ar gerti per šiaudelį.
  6. Uogos – turbūt nenustebsite sužinoję, kad dantis labiausiai dažo mėlynės, tačiau tai daro ir vyšnios, avietės. Suvalgius uogų rekomenduojama burną praskalauti vandeniu.
  7. Burokėliai – šios daržovės turi labai stiprių dažomųjų medžiagų, todėl jų pavalgius ar išgėrus sulčių, reiktų kuo greičiau išsiskalauti burną vandenių.
  8. Padažai – tokie kaip pomidorų, sojų. Taip pat prisideda ir tamsus balzaminis actas. Nors būtų sunku jų atsisakyti, galite pabandyti pakeisti juos citrinų sultimis ar ryžių actu.

Ypač rekomenduojama vengti šių dažančių maisto produktų, dantų balinimo metu ir maždaug savaitę po balinimo.

Susiję gydytojai